Sant eller falskt om mat och hälsa

Intresset för kost och hälsa är stort men den information som sprids genom reklam, i sociala medier och i bloggar stämmer inte alltid. Konsumentföreningen Stockholm har ställt upp ett antal påståenden om kost och hälsa och bett drygt 1 000 personer svara sant eller falskt. Vad svenska folket tror stämmer inte alltid överens med verkligheten.

 

Sammanfattning

  • Nötter innehåller mer kalorier än smågodis, men sex av tio svenskar tror att det är tvärtom.
  • Sex av tio tror att alla skulle må bättre om de åt mindre gluten, men det finns det inte några vetenskapliga belägg för.
  • Cirka hälften tror att detox-kurer renar kroppen, men det finns det inte några vetenskapliga belägg för. Det är sannolikt nyttigt att dricka grönsaksjuicer men det renar inte kroppen från gifter.
  • Att man fortare blir mätt av proteinrik mat har folk koll på. Sju av tio känner till det.
  • Det är ingen idé att dricka C-vitamin (brustabletter) om för att förebygga förkylning. Men nästan hälften tror att det fungerar.
  • Energidryck med koffein ökar inte prestationen vid träning mer än vad läsk gör. Men fyra av tio tror det.

Ytterligare 8 myter finns i rapporten.

Ladda ner rapporten som pdf.

Relaterade rapporter från Konsumentföreningen Stockholm

Myter om maten, 2013.

Maten vi äter, gamla och nya myter, 2010.

Fakta om undersökningen

Undersökningen är genomförd under perioden 17-22 februari 2015 via YouGov Sveriges Internetpanel. Den är gjord bland män och kvinnor 15 år och äldre. En inbjudan till undersökningen skickades ut via e-mail till personer som passade in på kriterierna för studien. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region.Totalt genomfördes 1215 intervjuer.

 

LÄS FLER AV VÅRA RAPPORTER

Publicerad: 2015-09-23

LÄS MER

VAD KAN SVENSKEN OM SINA SOPOR?

MER SALT I MATEN NU ÄN 2013?