Sant eller falskt om mat och hälsa

Intresset för kost och hälsa är stort men den information som sprids genom reklam, i sociala medier och i bloggar stämmer inte alltid. Konsumentföreningen Stockholm har ställt upp ett antal påståenden om kost och hälsa och bett drygt 1 000 personer svara sant eller falskt. Vad svenska folket tror stämmer inte alltid överens med verkligheten.

Sammanfattning

• Nötter innehåller mer kalorier än smågodis, men sex av tio svenskar tror att det är tvärtom.
  • Sex av tio tror att alla skulle må bättre om de åt mindre gluten, men det finns det inte några vetenskapliga belägg för.
  • Cirka hälften tror att detox-kurer renar kroppen, men det finns det inte några vetenskapliga belägg för. Det är sannolikt nyttigt att dricka grönsaksjuicer men det renar inte kroppen från gifter.
  • Att man fortare blir mätt av proteinrik mat har folk koll på. Sju av tio känner till det.
  • Det är ingen idé att dricka C-vitamin (brustabletter) om för att förebygga förkylning. Men nästan hälften tror att det fungerar.
  • Energidryck med koffein ökar inte prestationen vid träning mer än vad läsk gör. Men fyra av tio tror det.

Ytterligare 8 myter finns i rapporten.

Ladda ner rapporten som pdf.