Restfest på Medis 28 maj 2015

Restfest den 28 maj

Den 28 maj bjuder vi in till Restfest på Medborgarplatsen i Stockholm. Under ledning av Coops matkreatör Sara Begner lagar vi lasagne på överblivna råvaror från Coop-butiker på Södermalm. Förutom en gratis lunch får du med dig en rad tips på hur du bäst tar hand om matresterna hemma i ditt kylskåp.

Under dagen bjuder vi bland annat på tävling och dueller. Matprofiler, företag och organisationer duellerar i restmatlagning och berättar om sina bästa resttips. Vad gör Ludvig Brydolf från Sveriges mästerkock med överbliven pasta? Och vet Coops hållbarhetschef Louise König vad man gör med en skvätt tacosås? Alla som lagar mat på rester är vinnare men i duellerna finns det bara en vinnare. Duellerna avgörs av en liten matkunnig jury.

Så kom och minska matsvinnet - ät restlunch med oss. Välkommen!

NY AKTIVITET INLAGD!
Kom och titta på råvaror som aldrig når butikerna för att de har fel form eller fel färg. Utomlands kallas dessa råvaror för "Ugly fruits and vegetables".

KfS har granskat hur kommunerna arbetar för att hushållens matsvinn ska minska, rapporten hittar du här.

Under dagen medverkar...

Ludvig Brydolf

Ludvig Brydolf, 
2:a i Sveriges mästerkock
2015.

Sven-Erik Bucht,
landsbygdsminister (S). 

Sara Begner, 
matkreatör,
Coop.

 

Dagens program

Obs! Cirkatider

Kl 10.00 Sara Begner, Coops matinspiratör, drar igång matlagningen i uteköket. Lars Ericson, vd Konsumentföreningen Stockholm öppnar Restfesten.

Kl 10.30 Restduell I - Folkets duell i restmatlagning, Victoria Alkin och Kikki Hatt.

Kl 11.00 Maten är klar - lunchserveringen börjar. Välkommen till bords!

Kl 11.15 Ditt bästa resttips? Intervju med landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. 

Kl 11.30 Restduell IIDuell i restmatlagning -  Stockholmspolitikerna Katarina Luhr (MP) och Anne-Lie Elfvén (FP).

Kl 12.00 Räcker maten i världen 2050? Intervju med  Anna Richert, WWF, Claes Johansson, Lantmännen  och och Magdalena Streijffert, Fairtrade. 

Kl 12.30 Restduell III - Duell i restmatlagning - Ludvig Brydolf från Sveriges mästerkock möter Sara Begner, Coops matinspiratör. Sara Begner ersätter Karolina Sparring, matkreatör på Linas Matkasse, på grund av sjukdom.

Kl 13.00 Juryn som bedömt duellerna summerar duellerna och resttipsar.

Kl 13.15 Hur jobbar ni med matsvinnet? Intervju med Johan Ununger, Saltå Kvarn och Louise König, Coop.

Kl 13.45 Hjälper eller stjälper matkassarna i kampen mot matsvinnet? Intervju med Sara Begner, Coop Matkasse och Caroline Lutz, dietist, Linas Matkasse. 

Kl 14.00 Matsvinn är hett - Trendspaning med Ingela Stenson, omvärldsanalytiker, United Minds.

Kl 14.15 Hur jobbar ni med att minska matsvinnet? Intervju med Ingela Dahlin, Livsmedelsverket och Annika Kühner, Electrolux.

Kl 14.30 Hur jobbar ni mot matsvinnet? Intervju med Kristina Yngwe, (C), Anna Lind Lewin, restboksförfattare och Jonny Zachrisson, Fazer.

Kl 14.50 Måns Herngren, Södermalmsbo, berättar om Pop-up parken Pallis och ett kommande matsvinnsevent.

Kl 15.00 Avslutning av scenprogrammet.

Restduellerna bedöms av en jury bestående av Christina Möller, matlegendar och tidigare chef på KF Provkök, Mats-Eric Nilsson, författare och chefredaktör för magasinet Hunger och Joakim Olofsson, kockelev på Stockholm Hotell- och restaurangskola.

Dagen hålls samman av moderator Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö på KfS.

 

Var med i instagramtävlingen #minrestfest

Visa på bästa sätt att du älskar matrester och tagga med #minrestfest så är du med i tävlingen. Tänk på att inlägget måste vara offentligt för att vi ska kunna se det. Vinnaren, som utses den 1 juni, får ett presentkort på Coop värt 1 000 kr.

Fullständiga villkor för tävlingen.

 

Var med och duellera i restmatlagning

Är du bra på att laga mat? Är du särskilt bra på att laga mat av rester? Då kan du bli en av två personer som får duellera i restmatlagning.

Under #restfesten den 28 maj kommer flera dueller i restmatlagning att äga rum. Det är främst kända och mindre kända matprofiler som duellerar inför publik. Men en av duellerna blir "folkets duell". Därför söker vi nu två personer som brinner för matlagning i allmänhet och för restmatlagning i synnerhet. Själva duellen tar inte mer än cirka 15 minuter, men med lite för- och eftersnack får man nog räkna med cirka en timme.

Duellanterna får tillgång till matrester i varsitt kylskåp och duellerna avgörs av en liten matkunnig jury.

Är detta något för dig?

Gå in på i det här eventet på Facebook, och tacka ja till att delta - senast den 14 maj.

Förutsättningen för att du ska kunna vara med i duellen är att du är bra på matlagning och att du kan vara på Medborgarplatsen mellan kl 10 och 11 den 28 maj.

Utifrån inkomna anmälningar väljer vi ut två personer till duellen senast den 15 maj. De två som väljs ut belönas med en varsin matkasse från Coop värd 500 kr. Den som vinner själva duellen belönas dessutom med ett presentkort på 500 kr på Coop.

 

Publicerad: 2015-04-28

SE OCKSÅ

VAD KAN SVENSKEN OM SINA SOPOR?

MER SALT I MATEN NU ÄN 2013?

Våga Guider

App om märkningar

  • App om tillsatser
  • App om märkningar
  • Släng inte maten
  • Smarta guider