Så mycket dyrare är det att köpa små livsmedelsförpackningar

Av 27 granskade livsmedel är var fjärde mer än 40 procent dyrare i liten förpackning jämfört med samma vara i stor förpackning, sett till jämförpriset. Vissa varor är så mycket som 90 till 100 procent dyrare att köpa i liten förpackning.

Prisjämförelse stor och liten förpackning

 

Sammanfattning

Vi har granskat prisskillnaden mellan stor och liten livsmedelsförpackning på 27 slumpvis utvalda varor i en Coop-butik och en Ica-butik i Stockholm. Granskningen visar att det är dyrast att köpa liten förpackning. Det är i och för sig inget konstigt eftersom kostnaderna för transport, lagring, förpackning och annat ska slås ut på en mindre kvantitet. Men för flera varor var skillnaden mycket stor. Coops färska spenat är 90 procent dyrare i liten förpackning och Icas spenat är 105 procent dyrare. Hos Ica är Lindahls turkiska yoghurt 62 procent dyrare i liten förpackning och på Coop 71 procent dyrare.

KfS har granskat prisskillnaden mellan stor och liten livsmedelsförpackning på 27 slumpvis utvalda varor i en Coop-butik och en Ica-butik i Stockholm. Granskningen visar att det är dyrast att köpa liten förpackning. Det är i och för sig inget konstigt eftersom kostnaderna för transport, lagring, förpackning och annat ska slås ut på en mindre kvantitet. Men för flera varor var skillnaden mycket stor. Coops färska spenat är 90 procent dyrare i liten förpackning och Icas spenat är 105 procent dyrare. Hos Ica är Lindahls turkiska yoghurt 62 procent dyrare i liten förpackning och på Coop 71 procent dyrare.

Ladda ner rapporten som pdf.

Fakta om undersökningen

Vi valde slumpvis ut 27 livsmedel som säljs i liten och stor förpackning. Under vecka 40 och 41 2015 granskade vi priset på dessa livsmedel dels på Coop Extra på Medborgarplatsen och dels på ICA Supermarket på Folkungagatan i Stockholm. Vi dokumenterade kilopriset för respektive förpackning och vara. 

 

LÄS FLER AV VÅRA RAPPORTER

Publicerad: 2016-02-15

LÄS MER

VAD KAN SVENSKEN OM SINA SOPOR?

MER SALT I MATEN NU ÄN 2013?