Debattartiklar

Här hittar du ett axplock av de debattartiklar och krönikor som KfS skrivit eller deltagit i, från 2005 och framåt. Om du letar efter en specifik debattartikel och inte hittar den, kontakta Anna Lilja, anna.l@konsumentforeningenstockholm.se

• 2016-11-14
    Icanyheter, nov 2016: Låt plastkassarna finansiera forskningen

Europas konsumenter ska förmås att använda färre bärkassar av plast enligt ett EU-direktiv. Naturvårdsverket föreslår att handel, restauranger med flera ska ta ut ett lägsta pris på fem kronor per kasse. Svider det i plånboken så använder vi färre kassar är tanken.

• 2016-08-19
    Icanyheter, aug 2016: Ta bort godiset nära kassorna

Kombinationen av trötthet och lågt blodsocker under en inköpsrunda ger dålig impulskontroll. Och vad ter sig då som läckrast? Kanske en påse lösgodis på väg mot kassan eller tre chokladbitar för en tjuga i kassakön.

• 2016-02-26
    Svenska Dagbladet, feb 2016: Norge förebild för mindre salt i maten

Vi efterlyser ett tydligt ledarskap för sänkt salthalt i maten. Sverige bör ta efter Norge, där ett samarbete med tydlig målsättning nu dragits igång, skriver Anders Högberg, Orkla ASA, och Louise Ungerth, Konsumentföreningen Stockholm.

• 2016-02-03
    Icanyheter, jan 2016: Upp till regeringen att minska matsvinnet

Nya siffror från Naturvårdsverket tyder på att matsvinnet minskar. Men Sverige ligger i lä internationellt. Regeringen behöver kliva fram och ta ansvar skriver veckans debattörer.

• 2015-05-28
    Dagens Samhälle, maj 2015: Kommuner vinner mycket på att minska matsvinnet

Det slängs mycket mat i livsmedelskedjan, vilket ger onödig negativ påverkan på miljön. Det ger bland annat klimatpåverkan och näringsutsläpp till luft och vatten. Det går också åt mycket vatten när man producerar mat. Det går exempelvis åt ett helt badkar med vatten för att producera en avokado. Hushållen står för största mängden matavfall och en ny studie vi publicerar idag visar att kommunerna både kan och bör arbeta mer för att minska hushållens matsvinn.

• 2015-05-18
    Svenska Dagbladet, maj 2015: Minska salthalten i alla livsmedel

Varje år drabbas drygt 55 000 personer av hjärtinfarkt eller stroke. Var fjärde vuxen har högt blodtryck. En av orsakerna är att många äter alldeles för mycket salt. Men de flesta är inte medvetna om detta. Och de har inte heller makten över sitt saltintag. Saltet döljer sig nämligen i den köpta maten – i brödet, osten, korven och flingorna. Det är dags att matproducenterna tar sitt ansvar och minskar på saltet i maten.

• 2013-11-08
    Kvällsposten, okt 2013: Matsvinnet är ett problem

Enligt naturvårdsverket står livsmedelshanteringen från jord till bord för omkring 50 procent av den totala övergödningen och 20-25 procent av klimatpåverkan. Därför är det viktigt att fortsatt utveckla jordbruket och livsmedelsindustrin för att minimera produktionens negativa miljöpåverkan.

• 2013-07-17
    Svenska Dagbladet, juli 2013: Nu krävs krafttag mot saltet

Natriumet i salt (NaCl) kan höja blodtrycket och ökar därmed risken för stroke, hjärt-kärlsjukdom, lidande och för tidig död. Därför har många länder format nationella strategier för att reducera saltet i maten. Dock ej Sverige.

• 2013-04-15
    Icanyheter april 2013: Konsumentupplysning i butiken, tack!

Att det florerar en hel del missuppfattningar kring mat bland konsumenter är klarlagt. Det visar två undersökningar som Konsumentföreningen Stockholm har gjort. Rapporterna ”Myter om maten” från 2010 och 2013 bygger på totalt 50 olika påståenden som svenska folket fått ta ställning till i två olika webbpaneler. Undersökningarna visar att det finns flera kunskapsluckor. Kunskapsluckor som dagligvaruhandeln kan vara med och fylla.

• 2011-08-19
    Icanyheter aug 2011: Prisinformation måste bli tydligare

Multipriser, extrapriser, superklipp, just nu pris, 26 procent billigare… Listan på livsmedelskedjornas superlativ för att få oss att köpa mer kan göras väldigt lång.

Publicerad: 2011-04-13

VAD KAN SVENSKEN OM SINA SOPOR?