Rösta i Dilemmat

Dilemmat är din chans att tycka till och samtidigt påverka. Det finns inget rätt eller fel i dessa frågor, vi vill helt enkelt veta vad du tycker. Resultatet används sedan i vårt arbete för att påverka livsmedelsindustrin och handeln.

Dilemmat vilar

Just nu är Dilemmat vilande. Vi uppdaterar den här sidan så snart några förändringar sker. Nedan finner du resultatet av de dilemman vi arbetat med tidigare.

Bakdatum på bröd

28 Maj 2012

För några år sedan ville branschen ta bort bakdatumet på bröd, eftersom man ansåg att det är alltför styrande för konsumentens val. Konsumentföreningen Stockholm kämpade emot och bakdatumet behölls. Men hur vil vi ha det idag?

Se resultat och uppföljning

Engelsk text på förpackningar

2 November 2011

Enligt nuvarande lagstiftningen ska all information på en livsmedelsförpackning vara på svenska. Godkänt är också om stavningen av ett ord ”obetydligt skiljer sig från svenska”.
I dag är det allt vanligare med engelska ord i vårt språkbruk. Kan vi i regel så mycket engelska idag att viss information på till exempel livsmedelsförpackningar kan godtas om den ges på engelska? Är lagstiftningen föråldrad? Vad tycker du?

Se resultat och uppföljning

Mobiltelefon som betalningsmedel

30 September 2010

Det blir allt vanligare att man kan betala via sitt mobiltelefonabonnemang. Men tycker vi konsumenter att det är en bra tjänst eller ställer den snarare till med problem?

Brunt kött

6 Juni 2010

Det mesta köttet vi kan köpa i butik packas i s.k. skyddande atmosfär som gör att köttet hålls rött. Har man inte den skyddande atmosfären så håller köttet längre och blir mörare, men det blir även brunt. Vad vill du ha?

Vegetarisk dag i veckan

5 Juni 2010

Att vi människor äter kött har en stor påverkan på miljön. Skulle du kunna tänka dig att ha en helt vegetarisk dag i veckan för att minska din köttkonsumtion?

Se resultatet och uppföljningen

Ekologiskt eller närproducerat, om du måste välja?

4 Juni 2010

Som vi tidigare nämnt så går trenden bland livsmedel att varorna ska vara ekologiska och närproducerade. Men vilket av attributen väger tyngst i din mening? Om man nu måste välja ett av dem.

Konserveringsmedel i sylt

2 Juni 2010

Trenden bland matvaror går mot mer ekologiska produkter. Det här betyder att de inte får innehålla något konserveringsmedel vilket gör att produkten får kortare hållbarhet. Vad tycker du är viktigast?

Kort datum i butikshyllan

11 Mars 2010

Dilemmat handlar den här gången om vad konsumenterna tycker om att butiker har kvar varor med kort datum i hyllorna och då sänker piserna på de varorna.

Se resultatet av omröstningen

"Innehåller inte"-marknadsföring

13 November 2009

Dilemmat handlar den här gången om marknadsföring genom vad produkter INTE innehåller.

Se videon, kommentera och rösta

Se resultatet av omröstningen

Märkning av vegetabilisk olja

18 Augusti 2009

Är det viktigt att veta vilken sorts vegetabilisk olja en vara innehåller?

Se videon, kommentera och rösta

Se resultatet av omröstningen