10 enkla tips på hur du minskar matsvinnet och sparar pengar


Vill du spara pengar och bidra till en mer hållbar värld? Klart du vill! Här är tio kreativa och smarta knep.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varje år slänger vi 81 kilo mat per person, varav runt 28 kilo är fullt ätbar. Visst är det häpnadsväckande?

På sajten Släng inte maten hittar du massvis med information om matsvinn. Och ta gärna del av våra tips här.

1. Sänk temperaturen i kylskåpet till fem grader, det förlänger hållbarheten på dina varor avsevärt. En del livsmedel är känsliga för kyla. Vilka temperaturer som är bäst för vilken frukt och grönsak kan du läsa mer om här.

2. Pimpa ditt torra bröd. Det gör du lätt genom att stänka vatten på det och lägga det i ugnen. Blir som nybakat. 

3. Skölj av tomater som börjar bli mjuka och ofräscha och frys in. Ta fram när du ska göra pastasås.

4. Använd frukt och grönt även om de ser lite tråkiga ut. Ofta smakar de hur bra som helst. Gör smoothies, pajer, glass eller soppa!

5. Frys in överbliven mat i färdiga portioner i stället för att stoppa allt i samma burk eller påse. 

6. Häll inte ut vin- eller ölslatten. Frys in som iskuber och använd som smaksättning i grytor, stuvningar och såser.

7. Lägg varor med kort datum väl synliga i kylen. Då ser du dem varje gång du öppnar dörren. Hinner du inte äta upp, stoppa i frysen. 

8. Släng inte ägg som är fullt ätliga. Testa ägget genom att lägga det i ett glas. Sjunker det går det bra att äta, flyter det är det ruttet.

9. Ha alltid ägg hemma och gör en omelett av rester som kokt potatis, halvskrumpna grönsaker, tacosåsskvätten, oliverna på botten i glasburken och vad helst du har i kylskåpet. 

10. Ge bort mat till grannen om du ska åka bort. Det är både ett smart sätt att se till att ingenting förfars och trevligt för granngemenskapen.

Listan kan förstås göras hur lång som helst. Minska matsvinnet gör vi också genom att planera våra inköp bättre, smaka och lukta på maten innan vi kastar den, ta med en doggy bag från restaurangen och inte minst genom att göra nya roliga rätter av våra rester.

LÄS MER: Sex steg för minskat matsvinn - planera dina inköp.


Fler fiffiga tips hittar ni på Släng inte matens Facebook-sida. Bidra gärna med era tips på Facebook-sidan.

Lycka till med icke-slösandet!

Foto: Shutterstock


Vill du ha fler tips och erbjudanden?

Logga in på coop.se och gå till Mina inställningar. Kryssa i att du vill ha nyhetsbrev till din e-post i boxen Mina prenumerationer, så får du aktuella erbjudanden och tips från oss varje månad.

Skaffa inloggning och beställ vårt nyhetsbrev


Publicerad: 2014-11-24

Kommentarer

Inga kommentarer

Kommentera

Namn
Vad är 2+2? (Kontrollfråga för att stoppa spam. Skriv svaret som siffra.)
Kommentar
  Skicka

LÄS MER

MER SALT I MATEN NU ÄN 2013?

MINSKA SVINNET VID JULBORDET

Våra guider

App om märkningar

  • App om tillsatser
  • App om märkningar
  • Släng inte maten
  • Smarta guider

SLÄNG INTE MATEN!

Tips och trix för att rädda maten